Så gick det i Svenska Yles valdebatt

10.01.2012 kl. 21:56

Valfeber bedömer hur kandidaterna klarade sig i kvällens valdebatt på FST5.

Paavo Arhinmäki (VF):
Var rejält på hugget, i alla fall i inledningen. Gick rejält åt Soini gällande rasism och främlingsfientlighet. Dessvärre blev munhuggningen avbruten i förtid av debattledarna. Debatterade överbefälhavarrollen med Essayah men kändes som att de inte överhuvudtaget möttes då deras värderingar skiljde sig så mycket. Blev ingen riktig debatt.

Paavo Väyrynen (C): Sade åt Soini att han borde tåla kritik bättre, vilket kanske inte kändes helt trovärdigt för att komma från Väyrynen. Duellerade med Haavisto om eurokrisen men lät inte riktigt honom komma till tals.

Sauli Niinistö (Saml): Duellerade med Lipponen om extremhögern och kom med någar argument som verkade bita på Lipponen. Var lite osynlig och tog inte speciellt mycket ställning utan satt tryggt tillbakalutad och iakttog de andra.

Paavo Lipponen (SDP): Kom med några utläggningar i typisk Lipponen-stil och gick mot slutet åt Soini i eurofrågan, men fick inget riktigt svar av honom.

Pekka Haavisto (De Gröna): Nyanserade lite debatten om rasism och flyttade fokus från Soini. Mindre aggressiv än Arhinmäki och Biaudet. Pressade inte riktigt Väyrynen i duellen om euron, utan lät istället Väyrynen lägga ut texten om en återgång till marken.

Sari Essayah (KD): Tog delvis parti med Soini då inte heller hon hade märkt av ett fientligare debattklimat. Var långa stunder helt osynlig och Soini ryckte t.o.m. in och sade "låt Sari också säga nånting".

Eva Biaudet (SFP): Attackerade Soini gällande rasism och försvarspolitiken. Märktes att hon var på "hemmaplan" då debatten var på svenska. Duellerade med Soini om utrikespolitiken men klarade inte riktigt av att avbryta honom.

Timo Soini (Sannf): Var i skottgluggen i början då debatten kretsa kring rasism och Sannfinländarna. Biaudet och Arhinmäki gick åt honom och han verkade märkbart irriterad. Också på debattledaren Heidi Finnilä.

Och som bonus också några ord om debattledarna Jonas Jungar och Heidi Finnilä. De hade överlag en rätt hård och ifrågasättande stil vilket är ett stort plus, men de kunde ibland ha låtit kandidaterna tala till punkt, i synnerhet om kandidaterna helt klart hade något på hjärtat. Finnilä och Jungar kunde också ha tagit med alla kandidater i debatten i lite större utsträckning. Undrar också om Claes Anderssons piano-spel stal lite för mycket tid då debatten ändå bara var en och en halvtimme.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Tycka vad man tycka vill om Väyrynen dessutom, men han har överlägset bästa svenskan om man inte räknar med Biaudet.
Fredrika11.01.12 kl. 09:55

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin