Presidentkandidaterna slarvar med valfinansieringen

12.01.2012 kl. 18:56

Bara på tre av presidentkandidaternas valannonser framgår det vem som har betalat annonsen.

Valfebers granskning av presidentkandidaternas utereklam och valannonser i tidningarna visar att största delen inte uppger vem som har betalat valreklamen. På de valaffischer som nu finns ute på stan framgår det bara på Sauli Niinistös, Paavo Väyrynens och Paavo Lipponens affisch vem som har betalat den.

Niinistös reklam betalas av föreningen "Uusi Presidentti rf", Väyrynens av Centern och Lipponens av SDP. Men vem som betalar Eva Biaudets, Pekka Haavistos, Paavo Arhinmäkis, Sari Essayahs och Timo Soinis reklam kan man som väljare bara gissa sig till.

I Essayahs valannons i Hbl (10.1.) framkommer ändå att KD har betalat annonsen. Däremot finns inga sådana uppgifter på valplakaten utomhus.

Ur Biaudets förhandsanmälning kan man givetvis gissa sig till vem som har betalt för annonserna, men det kunde gärna framgå direkt.

Enligt statens revisionsverk
hör det till att i samband med anmälningen av valfinansieringen uppge vem som har betalt för valreklamen. Det här för att väljarna ska känna till vilka bindningar en enskild kandidat har.


Väyrynen och Lipponen meddelar vem som har betalat för utereklamen. Det gör inte Soini.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin