Pekka Haavisto som smycke

18.01.2012 kl. 17:14

Pekka Haavisto kommer att få röster tack vare sin sexuella läggning.

Pasi Jaakkonen skriver i en kolumn i dagens Ilta-Sanomat om hur väljare tenderar vilja ge sken av att vara tolerantare på sociala medier än vad de är i verkligheten. Han talar om att det finns ett socialt tryck på att vara tolerant nuförtiden. Jaakkonen nämner inga kandidater med namn, men helt klart är att han syftar på Pekka Haavistos enorma popularitet på Facebook. Haavisto har under den senaste månaden fått tiotusentals FB-användare att gilla "Pekka Haavisto presidentiksi 2012".

Haavisto har blivit det som alla presidentkandidater strävar efter, det vill säga mer än bara en presidentkandidat. Han har nästan blivit en ikon för en hel rörelse.

En rörelse där det hör till att visa upp åt alla hur tolerant man är. I den rörelsen fungerar Haavisto numera som ett smycke. Man lägger en Haavisto-pins på sin FB-bild och gillar hans kampanjsida. Och så visar man åt alla att man inte har någonting emot homosexuella presidentkandidater.

Jag har hört flera säga att de röstar på Haavisto för att han är homosexuell och inte för att han skulle vara den bästa kandidaten. Att rösta på någon för att den är homosexuell är precis lika fånigt som att låta bli att rösta på någon för att den är homosexuell.

Pekka Haavistos popularitet kan nämligen knappast förklaras av att han har hållit brandtal och uppviglat väljarna under valdebatterna. För det har han inte. Han är den kanske beskedligaste kandidaten som nästan aldrig blir upprörd eller riktigt ivrig.


Pekka Haavisto har fått rollen som tolerantians kramdjur.

Kommentarer (5)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Knepig grej, men jag tror nog att Haavistos andra egenskaper går före hans homosexualitet. Men egentligen, varför inte göra en statement med rösten och säga att "jag står för ett öppnare samhälle och lika rättigheter för alla". Jag tror många kvinnor alltid har röstat på en kvinna "bara för att" de är kvinnor, helt enkelt för att få in mer representanter av det egna könet till riksdagen/kommunfullmäktige osv. Varför inte rösta in någon som är en symbol för de som inte alltid behandlas så bra?
Hanna19.01.12 kl. 22:02
Säkert går hans andra egenskaper bland vissa väljare före, men jag tror också han får en del röster för att han är homo. Resonemanget kring att kvinnor alltid röstar på kvinnor stämmer säkert. Och det har ju också poängterats att Haavisto nu har tagit samma roll som Elisabeth Rehn 1994 och Tarja Halonen 2000. Men nu då vi har haft en kvinnlig president är kvinnokortet inte längre aktuellt, vilket tydligt syns i de kvinnliga kandidaternas stöd. Däremot har ju presidenten aldrig varit homosexuell och det gynnar helt klart Pekka Haavisto i den här valrörelsen, tror jag.
19.01.12 23:36
Var det inte så att Halonen faktiskt är en lesbian och hennes make Bög?
mika21.01.12 kl. 14:16
Öh?
21.01.12 21:48
Säkerligen gynnar det Haavisto att han är gay, men lika mycket tror jag tyvärr att det missgynnar. Homofobi råder bland en stor del av finländarna..
L22.01.12 kl. 21:42
Tyvärr den vägen också. Och det är lika fel.
23.01.12 15:06
Jag tror att du har rätt till en viss grad. Dock tror jag inte att någon skulle rösta på en viss presidentkandidat enbart för att de vill verka toleranta. Jag vill tro, och jag tror, att människor gör det för att de helt enkelt är toleranta och ser tolerans som en mycket vikitig egenskap hos en presidentkandidat och en eftersträvansvärd del av ett samhälle. Jag är t.ex. själv inte så oerhört insatt i presidenvalet (beror delvis på att jag bor utomlands för tillfället), men har ändå läst tillräckligt med intervjuer och artiklar för att kunna skapa mig en rätt så bra bild av hurudana kandidaterna är. Jag medger att Haavisto fick plus i tolerans-kanten för att han är homosexuell - så "fördomsfull" är jag att jag tror att människor som hör till förtryckta minoriteter med stor sannolikhet själva kommer att tänka efter extra noga innan de förtrycker andra och behandlar andra orättvist. Detta är möjligtvis ett ologiskt eller felaktigt resonemang, men så fungerar min hjärna. Dessutom är detta bara en av många orsaker till varför jag tycker att Pekka är en bra kandidat. Det är dock på inga grunder för att jag vill "verka" tolerant som jag röstar på Pekka, det är för att jag vill att vi ska ha en tolerant (och kunnig, och erfaren, och empatisk, och öppensinnad, och rättvis) president. Och orsaken till varför jag är ett "fan" av Pekka på Facebook, är att jag vill påverka andra att rösta på Pekka eftersom jag tror att han är den bästa kandidaten. INTE för att bevisa för människor hur tolerant jag är.
Anonymous22.01.12 kl. 22:38
Nå, gårdagens val visade ju också att Haavisto inte bara var en hype på sociala medier utan också i verkligheten och därmed tänker antagligen många helt som du.
23.01.12 15:08
Jaa, det måste ju ligga något lurt bakom att så många på facebook håller på och tjafsar om den där Haavisto som om han vore nån jävla popikon... Särskilt dom där ungdomarna... Inte kan ju någon på RIKTIGT tycka att han är en representativ presidentkandidat! Eller, bevare mig väl.... kunde det faktiskt vara så att någon faktiskt delar hans åsikter som politiker?! (observera sarkasm)
Nanó, nano.ratata.fi25.01.12 kl. 15:41
Hmm, lika representativ som vilken annan av kandidaterna är han förstås. Tanken med inlägget var ju inte att ogiltigförklara Haavisto utan att reflektera kring FB-hajpen kring honom. Det var ju inte bara Haavisto som lyfte upp tolerans och mjuka värden i valrörelsen och då är det helt berättigat att ställa frågan varför just han blivit dessa värderingars främsta frontfigur.
25.01.12 16:54

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin