Väyrynen, Soini och Arhinmäki på hugget

19.01.2012 kl. 23:22

Paavo Väyrynen verkade vara på hugget i kväll och försökte positionera sig mot de största konkurrenterna Niinistö och Haavisto. Så här klarade kandidaterna av Yles stora valdebatt, som samtidigt var den sista inför valdagen.

Pekka Haavisto (Gröna):
Höll sig utanför de hetaste debattduellerna än en gång. Debatterade mot Niinistö om krigsövningar med Ryssland, men inte heller den debatten kom riktig i gång. Poängterade att regeringen och presidenten måste ha en enhetlig utrikespolitik.

Timo Soini (Sannf): Gav Mauno Koivisto rätt i frågan om dennes oro för presidentens minskade maktbefogenheter. Sade att EU är orsak till att maktbefogenheterna har minskat. Gick åt Arhinmäki och Haavisto gällande nedskärningar inom försvaret och tog starkt ställning mot nedskärningarna. Var helt klart på hugget i kväll och hörde till de aktivaste.

Sauli Niinistö (Saml): Var rätt så slätstruken och tråkig då han svarade på frågan om han som president skulle ha ingripit i regeringsförhandlingarna i fjol. Sade att han skulle ha agerat exakt som Tarja Halonen. Verkade riktigt upprörd då Väyrynen viftade med Nato-kortet och försökte tydligt få svar på Väyrynens påstående. Det var också enda gången Niinistö tog tag i debatten.

Paavo Lipponen (SDP): Verkade vara på rätt så gott humör och undvek att spekulera särskilt mycket. Utmanade Niinistö gällande försvarspolitiken och försökte tydligt positionera sig mot Niinistö.

Paavo Väyrynen (C): Var den som tydligast som president skulle ingripa i regeringsförhandlingarna. Gick åt Niinistö gällande försvarspolitiken och sade självsäkert att "i andra omgången får vi äntligen diskutera det här på riktigt". Hade också en bra poäng då han i samband med eurodebatten sade att presidenten inte fattar beslut om eurokrisen. Positionerade sig i den debatten också emot Haavisto då han sade att Niinistö och Haavisto ju är av samma åsikt. Var vid sidan av Soini aktivast.

Paavo Arhinmäki (VF): Ville helt tydligt hela tiden var av annan åsikt än alla andra. Och poängterade det också. Både när det gäller presidentens maktbefogenheter och eurokrisen. Provocerade Soini med att säga att "Soini tydligen hellre lägger pengar på vapen än på välfärdssamhället." Klart godkänd insats.

Eva Biaudet (SFP): Underströk i debatten om presidentens makt att hon vill vara en icke-auktoritär president och att hon har en modernare syn på presidenämbetet än t.ex. Väyrynen. Debatterade med Lipponen om presidenten ska ta upp mänskliga rättigheter under statsbesök och sade tidigt i debatten att "du Lipponen är säkert av samma åsikt", vilket kändes lite fånigt.

Sari Essayah (KD): Osynligast i kväll, vilket inte enbart berodde på henne själv. Kändes som att debattledarna hellre gav talturer åt Väyrynen och Soini än åt Essayah, trots att hon viftade ivrigt.


Väyrynen, Soini och Arhinmäki hörde till de aktivaste debattörerna i kväll.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
"Duellerna" var ganska intettsägande, speciellt mellan Biaudet och Lipponen, som du skrev. Okej, dom två är ju ganska nära varandra, men nog borde man ha kunnat hitta någon fråga som de hade haft olika åsikter om. Väyrynen lyckades faktiskt få lite fart på Niinistö där i ett skede.
oraklet.ratata.fi20.01.12 kl. 15:55
Jo, förstår inte varför man inte hade ämnen och kandidater som var lite mer av motsatt åsikt. Arhinmäki-Soini hade potential men inte heller den duellen kom riktigt i gång.
21.01.12 21:48

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin