Valfebers valprognos

22.01.2012 kl. 12:39

Valfeber kastar sig in bland spekulanterna och förutspår hur det kommer att gå i dagens val. Skriv gärna en kommentar hur du tror att det kommer att gå!

Orsaken till att min tippning är så exakt är att jag deltagit i Perässähiihtäjäts tippningstävling med samma siffror.

1. Sauli Niinistö (Saml)

Kommentar: Niinistö har hållit låg profil genom hela valrörelsen. I debatterna på tv har han inte gjort några stora utspel och har undvikit att kritisera de andra kandidaterna. Stödet har hela tiden minskat i opinionsmätningarna, men trots det är det en verklig skräll om Niinistö inte kammar hem flest röster i första omgången.
Tippning: Får 34,2 procent av rösterna i första omgången.

2. Pekka Haavisto (Gröna)

Kommentar: Haavisto hade länge ett stöd på omkring 6 procent, men någonting hände i månadsskiftet december-januari. Plötsligt steg Haavisto som en rakt i opinionsmätningarna och hans sida på Facebook gillades av tiotusentals på bara någon vecka. I tv-debatterna har Haavisto ändå inte gjort något särskilt väsen av sig utan stundtals till och med varit lite tråkig.
Tippning: 18,6 procent.

3. Paavo Väyrynen (C)

Kommentar: Väyrynen har som bekant rest land och rike runt och det verkar också bära frukt. Han har goda möjligheter att slå centerns resultat i vårens riksdagsval (15,8 procent). Den stundande kommunreformen torde också vara till Väyrynens fördel, men trots det räcker det inte riktigt ända fram.
Tippning: 16,8 procent.

4. Timo Soini (Sannf)

Kommentar: Jag trodde tidigare under hösten att Soini skulle komma att utmana Niinistö, men nu ser det som om det inte blir någon "jytky" den här gången. Å andra sidan har Soini knappast något emot det heller. I tv-debatterna har han haft en stundtals aggressiv stil som emellanåt gått över gränsen. Dessutom har han verkat snarstucken och irriterad.
Tippning: 10,2 procent

5. Paavo Arhinmäki (VF)

Kommentar: Har fått ångan uppe mot slutet av kampanjen och friskt utmanat de andra kandidaterna under tv-debatterna. Det samma som för Soini gäller ändå också för Arhinmäki - han orkar knappast med en andra omgång.
Tippning: 7,0 procent

6. Paavo Lipponen (SDP)

Kommentar: Valrörelsens stora besvikelse alla kategorier. Har varit trög under valdebatterna, trots att han bättrade på mot slutet. Lider av att han och Niinistö har en lite liknande profil och många forna SDP:are röstar antagligen på Niinistö eller Haavisto nu.
Tippning: 6,7 procent.

7. Eva Biaudet (SFP)

Kommentar: Har känts som att besvikelsen varit stor i SFP-lägret då Biaudet haft så usla gallup-siffror. Det är bara för SFP:arna att inse faktum - kvinnokortet är ett förlegat spelredskap. Och tack och lov för det.
Tippning: 3,5 procent.

8. Sari Essayah (KD)

Kommentar: Var bra i tv-debatterna innan jul, men därefter har hon varit nästan helt osynlig. Till viss del på grund av hon negligerats av debattledarna, bland annat i Yles stora valdebatt i torsdags.
Tippning: 3,0 procent.


Bongade Väyrynen på Narinken i fredags. Tror ändå knappast att han får särskilt många röster i Helsingfors.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Jag är på ganska samma linje.. men tippar på att arhinmäki får mera än 7% och Biaudet mindre än 3,5% Att Haavisto skulle vara tråkig är en intressant synvinkel som jag inte håller med om.. Jag gillar hans sätt att stiga över provoserande kommentarer av de andra kandidaterna som inte riktigt beter sig som en president skall bete sig.
Jonas22.01.12 kl. 13:10
Visserligen har du helt rätt i det där. Samtidigt är det inte bara hjärnan som avgör då man röstar. Också känslan av en kandidat är viktig och känslan av Haavisto är i mitt tycke att han är lite grå. För att vara riktigt populär måste man kunna vädja både till hjärna och hjärta.
22.01.12 13:40
Så sant så sant.. Därför rösta jag på honom.
Jonas22.01.12 kl. 13:55

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin