Valfebers valprognos

05.02.2012 kl. 12:57
Valkampanjen är över. Kandidaterna har gjort sitt och får en välbehövlig vila. I dag är det däremot väljarna som ska vara aktiva och gå till valurnan. Och i kväll får vi veta vem som blir Finlands tolfte president.

Så här förutspår Valfeber att det kommer att gå:

1. Sauli NiinistöKommentar: Sauli Niinistö har varit Finlands nästa president ända sedan den 29 januari 2006. Det vill säga den för honom ödesdigra kvällen då han såg sig knappt slagen av Tarja Halonen. Bara 3,6 procentenheter skilde dem åt. Men i kväll kommer partiet och stödtrupperna att få sitt lystmäte.

Väntan har varit stor och trots att det känns som om Niinistö har kört på halvfart har också han jobbat för det här. Allt annat än en seger vore katastrofalt för honom.

Niinistö undvek misstag inför första omgången och det är först under de sista debatterna mot Haavisto som Niinistö har visat upp sitt gamla jag och på allvar stått upp för sina ideal. Bland annat blev han märkbart irriterad under MTV3-debatten i onsdags. Sådana känslor har han inte visat tidigare, men det är bara ett bevis på hur gärna han vill vinna, trots att han ofta försöker spela ödmjuk. Innerst inne har han naturligtvis förberett sig för den här dagen redan länge.

Resultat: Får 59,8 procent av rösterna och tar därmed den klaraste segern i en andra omgång sedan presidenten har valts direkt av folket.

2. Pekka HaavistoKommentar:
Niinistö är på pappret den stora vinnaren, medan Haavisto tar en storseger mentalt. Haavistos finalplats var en överraskning och har lett till att värderingar lyfts upp i valdebatten på ett annat sätt än om Paavo Väyrynen skulle ha gått till andra omgången.

Plötsligt diskuteras homosexualitet överallt i samhället och Haavistos framgång har i viss mån krossat ett glastak - också som homosexuell kan man nå långt i Finland. Eller åtminstone är sexualiteten inte längre ett hinder. Speciellt hos äldre tror jag att det här har fungerat som en tankeställare.

Trots att Haavisto i viss mån kommer att bli utklassad i andra omgången kan han  inte vara annat än nöjd över resultatet. Haavisto och allting runt omkring honom kommer att bli det här valets mest minnesvärda fenomen och därmed är båda kandidaterna på ett sätt vinnare i kväll.

Resultat: 40,2 procent av rösterna.
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Talade med en journalist var analys var; Haavisto valets stora vinnare om han plockar över 40 procent. Själv tippar jag 43.
poppe.ratata.fi05.02.12 kl. 14:46
Jo, över 40 procent är bra. Och min tippning är alltså 40,2 procent, inte 41,2 som jag skrev tidigare. Det är nu ändrat. 59,8 + 41,2 blir ju lite mer än 100 ...
05.02.12 15:06
Jag tippar 40 procent med en felmarginal på +/- 1 för Haavisto. Niinistö torde dock ta en promenadseger. Däremot kan jag tänka mig att Niinistö kör speciellt hårt på förhandsröster, och att Haavistos siffror växer anefter att städernas och valdagens siffror rullar in, lite som i första omgången.
Janne Wass05.02.12 kl. 18:22

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin