Naturligt att valdeltagandet sjönk

05.02.2012 kl. 21:27

Kvällen gick exakt enligt manus. Det blev aldrig ens spännande. Sauli Niinistö var alldeles för överlägsen.

Niinistö är Finlands nya president. Det är inte särskilt anmärkningsvärt eftersom han varit favorit redan länge.

Anmärkningsvärt är det däremot att valdeltagandet sjönk. Det brukar gå tvärtom, det vill säga att valdeltagandet är högre i andra omgången än i den första.

Valdeltagandet landar nämligen nu på omkring 69 procent och är därmed också lägre än i riksdagsvalet i fjol.

Bakom det här finns flera orsaker. En orsak är Niinistös överlägsenhet, det blev ingen jämn kamp där man som väljare kan vara tungan på vågan. En annan orsak var nog att Paavo Väyrynens och Timo Soinis väljare inte gick i gång på att rösta på Niinistö eller Haavisto. Och en tredje orsak kan ha varit vädret och den stränga kylan i dag som kan ha fått många att stanna hemma i värmen.

Å andra sidan är det också ett sundhetstecken att väljarna börjar inse vilka val som på riktigt har betydelse. Ett riksdagsval har nämligen mer relevans för den enskilda väljaren än ett presidentval. Hoppas samma tendens syns i höst och att väljarna inser betydelsen av kommunalvalet.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
För mig är det lite överraskande att valdeltagandet blev relativt lågt. Jag trodde att Haavistos homosexualitet och den relativa skillnaden Niinistö=höger/Haavisto=vänster skulle ha aktiverat de sovande väljarna. Efter första omgången förutspådde jag att deltagandet blir högre än om Väyrynen skulle ha slagit Haavisto. Det kan vara att jag hade fel. Kanske skulle EU-frågan ha varit mera kontroversiell än skillnaderna mellan Niinistö och Haavisto. Det kan också vara att vi inom "intelligentsian"/de unga/de som bor i huvustadsregionen trodde att Haavisto skulle vara mera kontroversiell än han faktiskt var.
oraklet.ratata.fi05.02.12 kl. 23:16
Jo, visst var det överraskande, men efter en noggrannare analys inte så konstigt. Och jag tror faktiskt att många väljare utanför huvudstadsregionen inte såg så stor skillnad mellan kandidaterna. Många på vänsterkanten ansåg nämligen att ingendera av kandidaterna representerar dem på riktigt och det samma gäller nog i ännu högre grad för EU-kritikerna.
06.02.12 07:23

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin