Sannf - partiet för finlandssvenskar?

Ska man tro Helsingin Sanomat så är Sannfinländarna framgångsrika också på finlandssvenskt håll. Eller åtminstone enligt rubriken.

Läser man själva artikeln så ger den en lite annan bild. Det handlar enbart om en marginell förskjutning och inget att haka upp sig på. Lika lite som att stödet för SFP också har stigit. Svenska Yle har vinklat det hela lite annorlunda och skriver att "Det har gått framåt en aning för partiet också bland finlandssvenskarna." HS vinkling framstår därför som väldigt märklig.


Partiet för finlandssvenskar, i alla fall enligt Helsingin Sanomat.
Publicerad 11.01.2011 kl. 13:31

Vad har hänt med centern?

Hbl skriver att centern tagit initiativ till ett möte om svenskans ställning. Partiet vill undvika en språkstrid under valkampanjen. Väldigt märkligt initiativ då man tar i beaktande hur partiet förhållit sig till svenskan tidigare. Kan det faktiskt vara samma parti som i september tyckte så här?

Vad är det riktigt som har hänt? I september gick man hårt ut gällande svenskans ställning och nu vill man ha ett möte för att undvika en språkstrid. Är det bara så att valet kändes avlägset i september, men att det nu börjar banka på dörren. Luktar valfläsk långa vägar.

Svenska centerns ordförande Peter Albäck: "Nu ska vi sluta strida, Steffi!"
Publicerad 08.01.2011 kl. 18:51

Mediestrateg Torvalds

Som före detta journalist vet SFP:s vice ordförande Nils Torvalds hur man ska få publicitet och hur man ska hållas kvar i offentligheten. Att hans gamla journalistkolleger går på hans trick känns ändå lite märkligt.

Innan jul skrev han, som bekant, en kolumn i Hbl om att avskaffa den obligatoriska svenskan vilket självklart väckte uppmärksamhet i media. Mannen är ju ändå vice ordförande i Svenska folkpartiet ...

Därefter har han under denna vecka velat av och an om han ställer upp i riksdagsvalet eller inte. Först gjorde SPT en grej där Torvalds säger att han är skeptiskt till en kandidatur. I samma artikel vädjar han om 60 000 euro.

Och eventuellt har någon nappat då han några dagar senare säger att han kanske ändå ställer upp. Det första uttalandet verkade nästan enbart ha att göra med att herr Torvalds har dåligt med fyrk.

Får se om det kommer att fortsätta så här fram till valet. Först säger Torvalds nej, sedan säger han kanske och sedan eventuellt ännu ja. Också ett sätt att hållas i rubrikerna.

"Ge mig 60 000 euro så ställer jag upp i valet."
Publicerad 06.01.2011 kl. 19:45

Sociala medier?

Hbl har gjort en granskning av riksdagskandidaternas nätaktivitet. Men det viktigaste verkar ändå ha gått reportern förbi. Bloggar och facebook brukar ofta ses som sociala medier, men för politiker är bloggar ofta allt annat än sociala.

För att vara social krävs interaktion, men det är det få politiker som tillåter. En snabb koll visar att varken Stefan Wallin, Bjarne Kallis eller Anni Sinnemäki vill att väljare ska kommentera deras åsiktsyttringar.

Paavo Arhinmäki tillåter kommentarer efter en förhandsgranskning. Alltid något.

Många politiker använder dessutom sin blogg som ett arkiv för tal och kolumner.

Det har sagts att internet för politiker och väljare närmare varandra, men som det är just nu verkar politikerna fortfarande vilja distansera sig. Varför ifrågasätts inte det här beteendet i större utsträckning?

"Argumentera inte emot mig, då blir jag bitter."
Publicerad 03.01.2011 kl. 17:55

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin