Partiernas svarta får

Samtliga partiers skattelinje inför valet är nu klar. Trots det behöver det inte betyda att samtliga representanter för ett parti håller med om partiets linje. Det här visar svaren i MTV3:s kandidattest.

Vänsterförbundet har i sitt valprogram gått inför att kräva en skärp progressivitet av inkomstskatten. Trots det är det många kandidater som enligt MTV3:s kandidattest håller med om påståendet ”Inkomstskattens progressivitet bör minskas”. Några av VF:s kandidater som gör det är Virpi Kuisma-Pellosmaa (ställer upp i Kymmene valkrets), Risto Mykkänen, Sami Reponen (Södra Savolax) och Satu Niemi (Vasa valkrets). Det här är alltså en linje som Samlingspartiet kör med, men det verkar, partiets officiella linje till trots, inte heller vara en främmande tanke för ett flertal VF:are.

Också Sannfinländarna har låtit förstå att man godkänner en skärpning av progressiviteten, men trots det finns det flera kandidater som istället vill minska progressiviteten. Sannfinländska kandidater som vill göra det här är Johannes Nieminen (Nyland), Juhani Mönkönen och Tom Packalen (Helsingfors). Bland annat.

Blir någon av de ovannämnda invalda gäller det ändå antagligen att foga sig till partiets officiella linje vilket samtidigt innebär att svaren i kandidattestet är fullkomligt värdelösa.

Gällande en skärpning av progressiviteten är det lite roligt att till och med kommunisten Tommy Häyrynen som ställer upp i Norra Savlax understöder det här. Där figurerar han sedan med samma åsikter som en hög med Samlingspartister …

Tom Packalén (Sannf) vill minska progressiviteten vid inkomstbeskattningen medan Sannfinländarnas officiella linje är den motsatta.

Publicerad 02.03.2011 kl. 19:23

Vänsterpopulisterna SF

Sannfinländarna lättade i dag på förlåten och publicerade sitt valprogram där partiets skattelinje också framgår. Partiet vill höja kapitalskatten från 28 till 30 procent, vilket är precis samma som alla andra partier också deklarerat. Det här trots att Sannfinländarna alltså enligt sig själva är av annan åsikt än övriga partier ...

Dessutom vill man göra kapitalskatten mera progressiv vilket är helt i linje med vänsterpartierna och likaså vill man skärpa progressionen av inkomstskatten. Också det som taget ur SDP:s valprogram. Därutöver vill man inte höja momsen, och det vill inte SDP och VF heller.

Sannfinländarnas linje är alltså helt i linje med vänsterpartiernas och därmed kan man ifrågasätta stämpeln "högerpopulistisk" som partiet ibland stämplas med. För vänsterpartiernas del är det här naturligtvis dåliga nyheter och om SDP:s potentiella väljare tidigare gått över till Sannfinländarna kommer de antagligen att göra det i ännu större utsträckning nu. Därmed verkar det inte heller finns några hinder för att Sannfinländarna och SDP hittar varandra i regeringsförhandlingarna.


Sannfinländarnas skattepolitik är mer vänster än höger.
Publicerad 25.02.2011 kl. 19:48

Copypaste dagens melodi

Copypaste verkar vara det trendigaste inom politiken just nu. Det är inte bara Sannfinländarna som använder sig av den metoden. Också andra partier kopierar skamlöst varandra.

Samlingspartiet talar nu om valfärdssamhället som traditionellt varit en socialdemokratiskt term. Det här uppmärksammas i dagens Hbl av professor Lauri Karvonen. Han säger att Saml gör precis samma sak som Moderaterna gjorde i Sverige inför riksdagsvalet där i höstas. Partiet lanserades ju inför valet som ”nya moderaterna”.

Samtidigt har kristdemokraterna lagom till valet tagit Samlingspartiets gamla slogan om ”Hem, religion och fosterland” till heders. Till på köpet kör De Gröna med en högerinspirerad slogan i form av ”Uusi Suomi”. Däremot är det kanske inte så konstigt att Sannfinländarna också här har lyckats profilera sig. De deklarerar bara helt krasst att man är av annan åsikt än övriga partier och den sloganen går per definition ju inte att kopiera …

Publicerad 21.02.2011 kl. 22:31

Muutos 2011-ordförande förhörd av skyddspolisen

Enligt uppgift har Muutos 2011:s (som jag skrivit om tidigare) ordförande Jiri Keronen i dag förhörts av skyddspolisen. Orsaken är okänd, men någonting är helt klart på gång. En orsak kan tänka vara det här, eller sedan det här eller så kanske det här.

Intressant, säger jag bara. Partiets förra ordförande avgick i somras och nu det här. Får se hur det påverkar rörelsens valframgång.

EDIT: Nu verkar diskussionen om skyddspolisen på Keronens wall plötsligt vara borttagen.
Publicerad 16.02.2011 kl. 14:41

Partiledarna sju år yngre än senast

Riksdagspartiernas partiledare är de som får mest uppmärksamhet under en valrörelse. De deltar i valdebatter och intervjuas i media. Och ser man på ledarna för partierna har de blivit såväl yngre som mer jämställda under den senaste valperioden.

Under valrörelsen 2007 var den typiska partiledaren en 48 år (48,125) gammal man. Under årets valrörelse är antalet män och kvinnor lika många och medelåldern bland partiledarna har sjunkit från 48 till 41 (41,125). Ganska anmärkningsvärt med tanke på att medelåldern bland alla riksdagsledamöter just nu är 47,9 år.

Under den senaste valperioden har fyra partier bytt ledare och alla har bytt till en yngre. Centern har som bekant bytt från Matti Vanhanen (född 1955) till Mari Kiviniemi (född 1968). SDP har bytt från Eero Heinäluoma (född 1955) till Jutta Urpilainen (född 1975), De Gröna från Tarja Cronberg (född 1943) till Anni Sinnemäki (född 1973) och VF har bytt från Martti Korhonen (född 1953) till Paavo Arhinmäki (född 1976). Det handlar alltså om ordentliga förändringar och politiker från en helt annan generation.

De kvinnliga partiledarna har ökat från två till fyra från 2007 till i år. De enda partierna som aldrig haft en kvinnlig partiledare är numera SFP, Samlingspartiet och Sannfinländarna.


Paavo Arhinmäki är den yngsta partiledaren i årets valrörelse
.
Publicerad 15.02.2011 kl. 21:52

Varifrån har Sannfinländarnas väljare kommit?

Gårdagens MTV3-gallup bekräftade den rådande trenden. Sannfinländarna knappar hela tiden in på de övriga partierna. MTV3-enkäten ger Sannf. 17,0 procent av rösterna, medan partiet i senaste riksdagsvalet fick 4,1 procent. Partiets stöd har alltså ökat med otroliga 12,9 procentenheter på drygt fyra år. Inget annat partis stöd har under de senaste tio åren ökat tillnärmelsevis lika mycket.

Frågan är då från vilka partier dessa väljare kommer?

Valfeber har undersökt saken och kan nu ge det lite tråkiga svaret: från alla partier förutom De Gröna. Mest har ändå SDP förlorat, följt av Centern, Samlingspartiet och Vänsterförbundet.

Så här ser det alltså ut:
(stödet i valet 2007, stödet i MTV3:s gallup och skillnaden mellan dessa)


SDP        21,4      17,3    -4,1
C             23,1      19,3    -3,8
Saml      22,3      19,8    -2,5
VF            8,8        7,3      -1,5
Gröna     8,5        9,2      +0,7
SFP         4,6         4,0     -0,6
KD           4,9         4,1     -0,8
Sannf     4,1      17,0     +12,9
Övriga   2,3        2,0
Publicerad 11.02.2011 kl. 15:15

Glest i raderna i riksdagen

Regeringen besvarar som bäst oppositionens interpellation om de ökade inkomstskillnaderna. Debatten sänds direkt i Tv och på nätet. Och med tanke på att det snart är val är det lite konstigt att raderna i riksdagen gapar så tomma.

Riksdagsledamöterna ger inte en särskilt bra bild av sig själva om de skippar debatten om skatter och inkomstskillnader eftersom det ju är en av valets kärnfrågor. Att valet snart är här tycks ändå stressa Arja Karhuvaara (Saml.) så mycket att hon anser sig tvungen att förklara sig i sin blogg.

Var resten av riksdagsledamöterna håller hus skulle också vara intressant att veta.

Gällande debatten så tog De Gröna med Ville Niinistö i spetsen än en gång chansen att klämma åt Samlingspartiets nya skattelinje. Det verkar allt tydligare att det inte blir en ny blågrön regering efter valet.Arja Karhuvaaras öga tillåter inte hennes närvaro i riksdagen i dag. Däremot gapar de övriga stolarna i salen lika tomma som på bilden.
Publicerad 08.02.2011 kl. 15:41

Ilta-Sanomat = Sannfinländarnas partitidning?Reklamen för veckoslutets Ilta-Sanomat i dagens Hesari känns som om det skulle vara fråga om en partitidning. IL presenterar stolt Timo Soinis förslag på nedskärningar. Och under den informationen finns ännu ett foto på ledaren med stort L och partiets logo. Heja Sannfinländarna verkar man tycka på Ilta-Sanomat ...
Publicerad 05.02.2011 kl. 22:20

Grön panik

Att sitta i regeringen verkar ha varit ödesdigert för De Gröna. Partiet har bland annat varit med om att besluta om mera kärnkraft, vilket väljarna inte har gillat. Man gjorde ändå i ett tidigt skede klart för sina väljare att man inte kommer att gå ur en regering som är för mera kärnkraft.

Däremot kom partiordförande Anni Sinnemäki förra veckan med ett utspel där hon gör det klart och tydligt att De Gröna inte sitter med i en regering som är för mera kärnkraft. Nu var det annat ljud i skällan alltså. Dessutom var De Gröna lika snabba som det största oppositionspartiet SDP att kritisera regeringspartnern Samlingspartiets skattelinje.

Allt eftersom valet närmar sig verkar det alltså som om paniken i det gröna lägret bara växer. Yle:s opinionsmätningar visar dessutom att partiets stöd har minskat. I juli 2009 stödde 12,1 procent De Gröna medan den färskaste mätningen visar på 9,2. Får se om partiet ännu klarar av att vända skutan innan valet.

Sinnemäki verkar ha insett att det där med att sitta med i en regering som fattar beslut om mera kärnkraft inte sen heller var en så bra idé ...
Publicerad 02.02.2011 kl. 21:54

"Liberala" Muutos 2011

Uppmärksammade redan Muutos 2011 i ett tidigare inlägg men tänker nu fortsätta på samma tema.

Partiet karakteriserar dagens politiska klimat väl, där partierna håller på och förlora sin betydelse till fördel för enstaka folkrörelser. För en folkrörelse är just vad partiet försöker vara. Men med det lilla understöd man nu har lyckas det naturligtvis inte.

Partiets eller rörelsens, om man så vill, linjedragning är ändå den att kandidaterna i princip får vara av vilken åsikt som helst. Det här framkommer tydligt i deras policy där det står att "det spelar ingen roll om kandidaten är konservativ eller liberal, vänster eller borgare."

Kandidaten Petri Kaivanto anser sig vara liberal. Läser man hans åsikter gällande invandringen, som att socialskyddet ska gälla enbart finländska medborgare och att humanitär invandring bör avskaffas är ändå inte liberal det första man kommer att tänka på. Å andra sidan är liberal något av ett modeord i dag.

En annan fråga är också om ett dylikt parti kunde fungera i riksdagen? Partiets ledamöter kan ju rösta hur som helst. Att partiet skulle ta sig in i riksdagen känns ändå långsökt i dagens läge.
Publicerad 31.01.2011 kl. 23:25

Sagan om Sannfinländarna

Det var en gång en man som hette Matti. Han levde ute på den finländska landsbygden. Han var förtidpensionär och hans vardagar gick åt till att pynja och fixa. Han hjälpte ofta grannarna med olika praktiska bestyr.

– Bra karl reder sig själv, funderade Matti när han mekade med sin Toyota Corolla ute på gården.

Matti kände sig ändå lite osäker på det finländska samhället. Det fanns så mycket han inte förstod. Dessa digiboxar och ipaddar och allt vad det heter. Han ville att allt skulle vara som förr.

– Förr i världen var allt så mycket enklare och då fanns det makthavare i det här landet som förstod sig på folket, tyckte Matti.

Nutidens makthavare gav Matti inte mycket för.

– Den där Jyrki verkar vara lite för fin i kanterna, för att inte tala om Mari. Vad fan vet Jyrki till exempel om hur det är att bygga en bastu eller fixa avloppet. Inte ett skit. Han bara stroppar omkring och tror att han är så viktig. Det enda dedär politikerna tänker på är att göra egen karriär. De påminner mig om alla uppstoppade typer jag träffat i mina dagar.

För Matti var det inte viktigt att göra karriär. Han nöjde sig med sin lugna tillvaro ute på landsbygden.

En dag råkade Matti få syn på en löpsedel i den lokala mataffären som kunde berätta om ett nyare parti som gick från klarhet till klarhet. Opinionsmätningarna visade att partiet snart knappade in på de regerande partierna.

– Sidu bara. Kanske man borde ta och rösta på det där partiet så Jyrki och Mari får se att de inte fattar ett dyft. Och det där partiet verkar ju dessutom vara framgångsrikt. Jag tror att jag röstar på dom. Vem vet, kanske det leder till att dom slår Maris fejk-parti som bara bryr sig om Helsingfors. Jag vill vara med och klå dom där uppstoppade typerna i regeringen!

Matti kan bytas ut mot Mervi, Aulis eller varför inte Gustav.


När har Jyrki senast byggt nånting? (fotoakuten.se)
Publicerad 27.01.2011 kl. 17:22

Varför dröjer debatten?

Journalisten Katja Boxberg skriver i en kolumn i Iltalehti att det bara är i Finland som en valdebatt förs genom att hålla igen med sin egen åsikt. Hon syftar på den politiska diskussionen kring skatterna. Eller snarare avsaknaden av den.

Trots att Martti Hetemäkis skattearbetsgrupp offentliggjorde sina skatteförslag redan innan jul har den skattepolitiska debatten partierna emellan ännu inte tagit fart. Bland de stora partierna verkar de som om ingen vågar vara den första som ger sin syn på saken. Statsministerpartiet Centern kommer att komma med besked om det här först i mars.

Varför är det då så här? Kan en orsak vara att partierna inte vet hur regeringsbasen kommer att se ut och att man därför håller inne med sina egna besked och så att säga väntar ut de andra partierna. Partierna vill kanhända inte skilja sig alltför mycket från varandra eftersom man ändå kan komma att sitta i samma regering.

Jag tror nämligen att den här debatten skulle pågå för fullt om Finland, likt Sverige, skulle ha blockpolitik istället för det nuvarande systemet.
Publicerad 25.01.2011 kl. 20:19

Vad då Förändring 2011?

Tycker det är konstigt att partiet Muutos 2011 eller Förändring 2011 inte har granskats av media överhuvudtaget. Tror det skulle kunna vara riktigt intressant att göra det.

Partiet grundades 2009 och skrevs in i Finlands partiregister hösten 2010. Namnet syftar på det stundande riksdagsvalet och att man vill ha en förändring till stånd.

Partiet har oftast påståtts vara en mer extrem version av Sannfinländarna, vilket jag inte håller med om. Exempelvis är partiets enda kommunfullmäktige Markku Papinniemi före detta Samlingspartist. Och många av kandidaterna i riksdagsvalet är unga människor som inte varit verksamma inom något annat parti. Ordförande Jiri Keronen är ändå före detta Sannfinländare.

Partiets riksdagskandidater verkar ha åsikter från vänster till höger. Vissa vill värna om miljön och kunde lika bra ställa upp för något rödgrönt parti, medan andra vill skära ner i socialavgifterna (främst till invandrare).

Och det är en skärpt lagstiftning kring invandrarning, slopande av tvångssvenska och införandet av direkt demokrati som verkar förena Muutos 2011. Jouni Jokela profilerar sig med det sista nämnda och vill att Finland ska bli som Schweiz.

Partiets ideologi verkar vara att politik inte ska vara något man gör karriär inom utan enbart något som görs för ett bättre samhälle. Skulle Muutos 2011 lyckas i valet kommer man ändå att vara tvungen att ändra på det där, tror jag.

Kommer att återkomma till Muutos 2011 i senare inlägg.
Partiets logo för närmast tankarna till stämpeln "Hyvää Suomesta - Gott från Finland".
Publicerad 22.01.2011 kl. 18:41

SFP:s trovärdighet lika med noll

I Finland är det omöjligt att på förhand veta vilka partier som kommer att sitta i regeringen efter riksdagsvalet. Alla alternativ är möjliga. Också ett med SFP och Sannfinländarna.

Inom SFP har man nämligen låtit förstå att man inte ser några hinder i att sitta i samma regering som Sannfinländarna. Det här trots att exempelvis partiordförande Stefan Wallin 2009 utmålade SFP och Sannf. som absoluta motpoler inom politiken.

Sannfinländarbossen Timo Soini tänker i alla fall lite annorlunda. Det påpekade han redan i september. Han sade då att Sannf. inte vill sitta i samma regering som SFP.

Bland finlandssvenskarna (det vill säga största delen av SFP:s väljare) är man inte sådär överförtjust att se partiet sitta i samma regering som Sannf. 38 procent säger nej till det här, 38 säger ja och 24 har ingen åsikt. Det här enligt en enkät, som gjorts av Svenska Yle.

Intressant alltså att partiet oberoende hur regeringen ser ut väljer att sitta med. Har partipamparna aldrig hört talas om politisk trovärdighet? Å andra sidan har partiet ju inte varit i opposition sedan 1970-talet.

Nyckelpigan har antagligen glömt bort hur det är att vara i opposition.
Publicerad 18.01.2011 kl. 17:14

Om män och kvinnor i politiken

Yrsa Grüne skriver bra om män och kvinnor i politiken i en ledarkrönika i dagens Hbl (dessvärre verkar den inte finnas på webben). Hennes poäng är att äldre män anses vara statsmän medan kvinnor blir tanter.

SDP:s ordförande Jutta Urpilainens förhållande till media uppmärksammas också och Grüne anser att Urpilainen behandlas som en jänta.

Kritiken är helt på sin plats, men inte heller Grünes egen tidning, Hbl, har särskilt rena papper i den här frågan. Senast i går skrev man nämligen om problemen inom SDP och uppmärksammade att SDP:s gubbgarde nu backar upp Urpilainen. Intressant nog tilläts Paavo Lipponen dundra att medierna sköter sig uselt. Notera ordet som användes. Dundra.

Smaka på det.

Visst har det en annan, mer auktoritär, tyngd om en politiker dundrar än om denne bara säger något. När har en kvinnlig politiker dundrat?

När ska Jutta Urpilainen börja dundra?
Publicerad 15.01.2011 kl. 13:00

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin