Sista inlägget någonsin

Valet är avgjort och därmed är det dags för Valfeber att säga tack och adjö. Det här är den här bloggens allra sista inlägg.

Med risk för att det låter som om jag är Jutta Urpilainen vill jag till att börja med tacka alla som i olika sammanhang har kommenterat min blogg. Överraskande många verkar ha läst vad jag har skrivit och det tackar jag ödmjukast för. Ni anar inte hur bra det känns att få positiv respons för det man gjort. Både "i verkliga livet" och virtuellt.

Någonting annat som jag kanske inte väntade mig i början var att den här bloggen gjorde mig till Radio Extrems valexpert. Tre gånger har jag nu gästat Jouren och kommenterat presidentvalet.

Dessutom verkar också politiker ha tagit min blogg på allvar och vad är väl roligare än det. Har fått svar per mejl på mina frågor av både Sauli Niinistös och Paavo Lipponens medarbetare. Och dessutom skickade Eva Biaudets presschef ett mejl och förtydligade Biaudets ståndpunkt gällande Nato (med anledning av ett blogg-inlägg).

Och till sist för vänner av statistik är här de fem mest lästa inläggen, enligt Google analytics, sedan september då jag började "president-blogga":

1. Biaudet tvåa efter Niinistö , 418 läsare (sådana som specifikt har gått in på just den adressen) Orsaken är att inlägget retwittrades av Eva Biaudet själv.
2. Är det plötsligt okej att ge efter för Islam?, 286 läsare
3. Pekka Haavisto som smycke, 273 läsare
4. Valfebers valprognos, 149 läsare
5. Så gick det i Svenska Yles valdebatt, 137 läsare


Valen säger tack och hej!
07.02.2012 kl. 18:54

Naturligt att valdeltagandet sjönk

Kvällen gick exakt enligt manus. Det blev aldrig ens spännande. Sauli Niinistö var alldeles för överlägsen.

Niinistö är Finlands nya president. Det är inte särskilt anmärkningsvärt eftersom han varit favorit redan länge.

Anmärkningsvärt är det däremot att valdeltagandet sjönk. Det brukar gå tvärtom, det vill säga att valdeltagandet är högre i andra omgången än i den första.

Valdeltagandet landar nämligen nu på omkring 69 procent och är därmed också lägre än i riksdagsvalet i fjol.

Bakom det här finns flera orsaker. En orsak är Niinistös överlägsenhet, det blev ingen jämn kamp där man som väljare kan vara tungan på vågan. En annan orsak var nog att Paavo Väyrynens och Timo Soinis väljare inte gick i gång på att rösta på Niinistö eller Haavisto. Och en tredje orsak kan ha varit vädret och den stränga kylan i dag som kan ha fått många att stanna hemma i värmen.

Å andra sidan är det också ett sundhetstecken att väljarna börjar inse vilka val som på riktigt har betydelse. Ett riksdagsval har nämligen mer relevans för den enskilda väljaren än ett presidentval. Hoppas samma tendens syns i höst och att väljarna inser betydelsen av kommunalvalet.

05.02.2012 kl. 21:27

Valfebers valprognos

Valkampanjen är över. Kandidaterna har gjort sitt och får en välbehövlig vila. I dag är det däremot väljarna som ska vara aktiva och gå till valurnan. Och i kväll får vi veta vem som blir Finlands tolfte president.

Så här förutspår Valfeber att det kommer att gå:

1. Sauli NiinistöKommentar: Sauli Niinistö har varit Finlands nästa president ända sedan den 29 januari 2006. Det vill säga den för honom ödesdigra kvällen då han såg sig knappt slagen av Tarja Halonen. Bara 3,6 procentenheter skilde dem åt. Men i kväll kommer partiet och stödtrupperna att få sitt lystmäte.

Väntan har varit stor och trots att det känns som om Niinistö har kört på halvfart har också han jobbat för det här. Allt annat än en seger vore katastrofalt för honom.

Niinistö undvek misstag inför första omgången och det är först under de sista debatterna mot Haavisto som Niinistö har visat upp sitt gamla jag och på allvar stått upp för sina ideal. Bland annat blev han märkbart irriterad under MTV3-debatten i onsdags. Sådana känslor har han inte visat tidigare, men det är bara ett bevis på hur gärna han vill vinna, trots att han ofta försöker spela ödmjuk. Innerst inne har han naturligtvis förberett sig för den här dagen redan länge.

Resultat: Får 59,8 procent av rösterna och tar därmed den klaraste segern i en andra omgång sedan presidenten har valts direkt av folket.

2. Pekka HaavistoKommentar:
Niinistö är på pappret den stora vinnaren, medan Haavisto tar en storseger mentalt. Haavistos finalplats var en överraskning och har lett till att värderingar lyfts upp i valdebatten på ett annat sätt än om Paavo Väyrynen skulle ha gått till andra omgången.

Plötsligt diskuteras homosexualitet överallt i samhället och Haavistos framgång har i viss mån krossat ett glastak - också som homosexuell kan man nå långt i Finland. Eller åtminstone är sexualiteten inte längre ett hinder. Speciellt hos äldre tror jag att det här har fungerat som en tankeställare.

Trots att Haavisto i viss mån kommer att bli utklassad i andra omgången kan han  inte vara annat än nöjd över resultatet. Haavisto och allting runt omkring honom kommer att bli det här valets mest minnesvärda fenomen och därmed är båda kandidaterna på ett sätt vinnare i kväll.

Resultat: 40,2 procent av rösterna.
05.02.2012 kl. 12:57

Så klarade kandidaterna Svenska Yles valdebatt

I dag hade Sauli Niinistö och Pekka Haavisto den enda chansen att debattera på svenska på FST. Så här klarade de av det.

Sauli Niinistö

Kändes som att Niinistö pressades mer av debattledaren Heidi Finnilä. Bland annat i frågan om Dalai Lama och om svenskans ställning.

Niinistö var onödigt ödmjuk då han svarade på frågan varför han är bättre än Haavisto. Där kunde han ha tagit i lite mera. Han spelade också martyrkortet lite väl tydligt då frågan om vem som gjorde vad under 1990-talet än en gång lyftes upp.

Pekka Haavisto

Fick mindre taltur än Niinistö och debattledaren Finnilä satt ofta orden i munnen på Haavisto. Hade en lite bättre svenska än Niinistö. Språket kändes inte lika styvt. 

Hade lite oväntat valt låten "Money Money" som en pik mot Niinistö. Oväntat då Haavisto inte precis är känd för att provocera.
02.02.2012 kl. 21:10

Två tydliga skillnader framkom

I kväll var det dags för valduell mellan Niinistö och Haavisto på MTV3 och så här gick det.

Sauli Niinistö

Plus: Försökte klart positionera sig mot Haavisto i frågan om ekonomisk tillväxt, där han flera gånger skarpt i frågasatte Haavistos syn. Hade också ett rätt så konkret svar på frågan om hur arbetskraften ska öka i Finland. Gav ett ganska tillfredställande och sakligt svar då Haavisto gick åt Niinistö och undrade varför han inte, i motsats till Haavisto själv, som president skulle träffa Dalai Lama.

Minus: Svarade inte alltid direkt på frågorna och vävde ibland in svaret i långa resonemang. Blev också märkbart irriterad då han beskylldes för nyliberalism och för att bara tänka på ekonomisk tillväxt. 

Pekka Haavisto

Plus: Pressade Niinistö i frågan om varför han inte skulle träffa Dalai Lama och undrade varför Niinistö låter någon annan (läs: Kina) bestämma vem Finlands president träffar. Gav också ofta klara och tydliga, om än inte alltid så konkreta, svar på frågorna.

Minus: Hade inte ett helt tillfredställande svar på frågan hur ojämlikheten i arbetslivet ska minska. Och kunde överlag ha varit mer konkret i vissa svar.


Två frågor delade tydligt kandidaterna - ena var mänskliga rättigheter kontra främjande av export och den andra var frågan om ekonomisk tillväxt där Niinistö hela tiden insinuerade att Haavisto också var skyldig då han satt i samma regering på 90-talet.
01.02.2012 kl. 22:28

SFP kraftigt splittrat

Trots att SFP:s egen presidentkandidat Eva Biaudet har en liknande profil som Pekka Haavisto verkar Sauli Niinistö ändå ha ett lite större stöd inom partiet. Men också Haavisto har flera förespråkare.

I dag meddelade partiordförande Stefan Wallin i en kolumn att han kommer att rösta på Niinistö i andra omgången. Lite senare under dagen kom partiets kvinnoorganisation med ett motdrag - förbundsstyrelsen fattade ett beslut om att stöda Haavisto.

Exemplet är talande - andra omgången verkar splittra Svenska folkpartiet. Och det är den välkända skiljelinjen mellan konservativa och liberaler som än en gång ger sig till känna.

Här nedan följer en lista på de SFP:are som har uttalat stöd för någondera kandidaten. Källan anges inom parentes.

Sauli Niinistö:

Stefan Wallin, partiordförande (Hbl)
Lars-Erik Gästgivars, riksdagsledamot (Yle)
Thomas Blomqvist, riksdagsledamot (Yle)
Mikaela Nylander, riksdagsledamot (Yle)
Mats Nylund, riksdagsledamot (Yle)
Jörn Donner, tidigare riksdagsledamot och kandidat i riksdagsvalet 2011 (Niinistös stöd-lista)

Pekka Haavisto:

Nils Torvalds, gruppordförande i Helsingfors, tidigare vice ordförande (Hbl 23.1)
Björn Månsson, generalsekreterare för Svenska riksdagsgruppen (gillar Haavisto men inte Niinistö på Facebook)
Svenska kvinnoförbundet (pressmeddelande)
Flera SU-aktiva, trots att förbundet inte har tagit ställning officiellt (utgående från FB)

Eva Biaudet har inte tagit ställning offentligt men det mesta tyder väl på att hon röstar på Haavisto.

EDIT 29.1: Har nu fått bekräftat att Svensk Ungdom inte kommer att ställa sig bakom någondera kandidaten. Orsaken är väl att förbundet är så splittrat och tydligen inte alls så liberalt som det ofta vill framstå som.


Stefan Wallin anser att Sauli Niinistö är en bättre president än Pekka Haavisto.

28.01.2012 kl. 20:24

Är det plötsligt okej att ge efter för Islam?

"Pekka Haavisto kan inte bli president för att han är homo. Tänk nu lite vilket mottagande han skulle få till exempel i arabvärlden."

Det här argumentet har flitigt lyfts fram i flera debatter på webben under de senaste dagarna. Det paradoxala är ändå vilken grupp som lyfter upp argumentet som orsak till att inte rösta på Haavisto.

Ofta är det nämligen värdekonservativa väljare som i första omgången kan ha röstat på Timo Soini. Och ofta skriver dessa samma personer svavelosande inlägg på Hommaforum om hur Finland inte ska ge efter för trycket från islam. Speciellt i samband med diskussioner om skolorna i Finland ska anamma muslimska traditioner har de här islam-motståndarna ofta varit av den åsikten att vi inte ska ge vika för muslimska traditioner utan hålla hårt på våra egna.

Nu är det däremot annat ljud i skällan. Nu är det plötsligt okej att Finland ger efter för Islam, till och med så mycket att muslimerna ska få bestämma vem vi väljer till president.

Galet, inte sant?


Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle är öppet homosexuell och har utan problem varit på statsbesök i arabvärlden. Här med Omans sultan Qaboos bin Saeed.

25.01.2012 kl. 10:59

Tala om Bandwagon-effekt!

Pekka Haavistos uppgång är ett skolexempel på Bandwagon-fenomenet.

Måndagen den 19 december 2011. Marken är snöfri och Finland vaknar upp till en ny vecka - den sista innan jul. Några dagar tidigare har Helsingin Sanomat publicerat en enkät som gav Sauli Niinistö 43, Timo Soini 11 och Paavo Väyrynen 9 procent. HS rubricerade artikeln om enkäten med att "Soini och Väyrynen närmast andra platsen".

Haavistos stöd var omkring 6 procent.

Den 19 december är det omkring 11 000 personer som gillar Haavisto på Facebook, medan Niinistö gillas av dubbelt fler.

Måndagen den 23 januari 2012. Marken är fylld med snö och Finland vaknar upp till ett nytt och spännande politiskt klimat. En dag tidigare har det klarnat att slutkampen i presidentvalet går mellan den väntade vinnaren Sauli Niinistö och mot alla odds - Pekka Haavisto. Haavisto fick nästan 19 procent av rösterna och har på bara några veckor stigit som en komet.

Den 23 januari är det omkring 62 000 som gillar Haavisto på Facebook. Niinistö gillas av 57 000. Människor som aldrig tidigare skulle rösta på Haavisto talar nu om honom och dras med i fenomenet.

Vad är det som har hänt? Är det masspsykos?

Svar: nästan.

Det här är ett skolexempel på Bandwagon-fenomenet som inom politiken handlar om att väljare dras med och röstar på en kandidat som enligt medierna har goda chanser att klara sig.

Vill man koppla det till den snöiga marken och det nya politiska klimatet kan man också tala om en snöbollseffekt ...

23.01.2012 kl. 16:20

Valfebers valprognos

Valfeber kastar sig in bland spekulanterna och förutspår hur det kommer att gå i dagens val. Skriv gärna en kommentar hur du tror att det kommer att gå!

Orsaken till att min tippning är så exakt är att jag deltagit i Perässähiihtäjäts tippningstävling med samma siffror.

1. Sauli Niinistö (Saml)

Kommentar: Niinistö har hållit låg profil genom hela valrörelsen. I debatterna på tv har han inte gjort några stora utspel och har undvikit att kritisera de andra kandidaterna. Stödet har hela tiden minskat i opinionsmätningarna, men trots det är det en verklig skräll om Niinistö inte kammar hem flest röster i första omgången.
Tippning: Får 34,2 procent av rösterna i första omgången.

2. Pekka Haavisto (Gröna)

Kommentar: Haavisto hade länge ett stöd på omkring 6 procent, men någonting hände i månadsskiftet december-januari. Plötsligt steg Haavisto som en rakt i opinionsmätningarna och hans sida på Facebook gillades av tiotusentals på bara någon vecka. I tv-debatterna har Haavisto ändå inte gjort något särskilt väsen av sig utan stundtals till och med varit lite tråkig.
Tippning: 18,6 procent.

3. Paavo Väyrynen (C)

Kommentar: Väyrynen har som bekant rest land och rike runt och det verkar också bära frukt. Han har goda möjligheter att slå centerns resultat i vårens riksdagsval (15,8 procent). Den stundande kommunreformen torde också vara till Väyrynens fördel, men trots det räcker det inte riktigt ända fram.
Tippning: 16,8 procent.

4. Timo Soini (Sannf)

Kommentar: Jag trodde tidigare under hösten att Soini skulle komma att utmana Niinistö, men nu ser det som om det inte blir någon "jytky" den här gången. Å andra sidan har Soini knappast något emot det heller. I tv-debatterna har han haft en stundtals aggressiv stil som emellanåt gått över gränsen. Dessutom har han verkat snarstucken och irriterad.
Tippning: 10,2 procent

5. Paavo Arhinmäki (VF)

Kommentar: Har fått ångan uppe mot slutet av kampanjen och friskt utmanat de andra kandidaterna under tv-debatterna. Det samma som för Soini gäller ändå också för Arhinmäki - han orkar knappast med en andra omgång.
Tippning: 7,0 procent

6. Paavo Lipponen (SDP)

Kommentar: Valrörelsens stora besvikelse alla kategorier. Har varit trög under valdebatterna, trots att han bättrade på mot slutet. Lider av att han och Niinistö har en lite liknande profil och många forna SDP:are röstar antagligen på Niinistö eller Haavisto nu.
Tippning: 6,7 procent.

7. Eva Biaudet (SFP)

Kommentar: Har känts som att besvikelsen varit stor i SFP-lägret då Biaudet haft så usla gallup-siffror. Det är bara för SFP:arna att inse faktum - kvinnokortet är ett förlegat spelredskap. Och tack och lov för det.
Tippning: 3,5 procent.

8. Sari Essayah (KD)

Kommentar: Var bra i tv-debatterna innan jul, men därefter har hon varit nästan helt osynlig. Till viss del på grund av hon negligerats av debattledarna, bland annat i Yles stora valdebatt i torsdags.
Tippning: 3,0 procent.


Bongade Väyrynen på Narinken i fredags. Tror ändå knappast att han får särskilt många röster i Helsingfors.

22.01.2012 kl. 12:39

Väyrynen, Soini och Arhinmäki på hugget

Paavo Väyrynen verkade vara på hugget i kväll och försökte positionera sig mot de största konkurrenterna Niinistö och Haavisto. Så här klarade kandidaterna av Yles stora valdebatt, som samtidigt var den sista inför valdagen.

Pekka Haavisto (Gröna):
Höll sig utanför de hetaste debattduellerna än en gång. Debatterade mot Niinistö om krigsövningar med Ryssland, men inte heller den debatten kom riktig i gång. Poängterade att regeringen och presidenten måste ha en enhetlig utrikespolitik.

Timo Soini (Sannf): Gav Mauno Koivisto rätt i frågan om dennes oro för presidentens minskade maktbefogenheter. Sade att EU är orsak till att maktbefogenheterna har minskat. Gick åt Arhinmäki och Haavisto gällande nedskärningar inom försvaret och tog starkt ställning mot nedskärningarna. Var helt klart på hugget i kväll och hörde till de aktivaste.

Sauli Niinistö (Saml): Var rätt så slätstruken och tråkig då han svarade på frågan om han som president skulle ha ingripit i regeringsförhandlingarna i fjol. Sade att han skulle ha agerat exakt som Tarja Halonen. Verkade riktigt upprörd då Väyrynen viftade med Nato-kortet och försökte tydligt få svar på Väyrynens påstående. Det var också enda gången Niinistö tog tag i debatten.

Paavo Lipponen (SDP): Verkade vara på rätt så gott humör och undvek att spekulera särskilt mycket. Utmanade Niinistö gällande försvarspolitiken och försökte tydligt positionera sig mot Niinistö.

Paavo Väyrynen (C): Var den som tydligast som president skulle ingripa i regeringsförhandlingarna. Gick åt Niinistö gällande försvarspolitiken och sade självsäkert att "i andra omgången får vi äntligen diskutera det här på riktigt". Hade också en bra poäng då han i samband med eurodebatten sade att presidenten inte fattar beslut om eurokrisen. Positionerade sig i den debatten också emot Haavisto då han sade att Niinistö och Haavisto ju är av samma åsikt. Var vid sidan av Soini aktivast.

Paavo Arhinmäki (VF): Ville helt tydligt hela tiden var av annan åsikt än alla andra. Och poängterade det också. Både när det gäller presidentens maktbefogenheter och eurokrisen. Provocerade Soini med att säga att "Soini tydligen hellre lägger pengar på vapen än på välfärdssamhället." Klart godkänd insats.

Eva Biaudet (SFP): Underströk i debatten om presidentens makt att hon vill vara en icke-auktoritär president och att hon har en modernare syn på presidenämbetet än t.ex. Väyrynen. Debatterade med Lipponen om presidenten ska ta upp mänskliga rättigheter under statsbesök och sade tidigt i debatten att "du Lipponen är säkert av samma åsikt", vilket kändes lite fånigt.

Sari Essayah (KD): Osynligast i kväll, vilket inte enbart berodde på henne själv. Kändes som att debattledarna hellre gav talturer åt Väyrynen och Soini än åt Essayah, trots att hon viftade ivrigt.


Väyrynen, Soini och Arhinmäki hörde till de aktivaste debattörerna i kväll.

19.01.2012 kl. 23:22

Pekka Haavisto som smycke

Pekka Haavisto kommer att få röster tack vare sin sexuella läggning.

Pasi Jaakkonen skriver i en kolumn i dagens Ilta-Sanomat om hur väljare tenderar vilja ge sken av att vara tolerantare på sociala medier än vad de är i verkligheten. Han talar om att det finns ett socialt tryck på att vara tolerant nuförtiden. Jaakkonen nämner inga kandidater med namn, men helt klart är att han syftar på Pekka Haavistos enorma popularitet på Facebook. Haavisto har under den senaste månaden fått tiotusentals FB-användare att gilla "Pekka Haavisto presidentiksi 2012".

Haavisto har blivit det som alla presidentkandidater strävar efter, det vill säga mer än bara en presidentkandidat. Han har nästan blivit en ikon för en hel rörelse.

En rörelse där det hör till att visa upp åt alla hur tolerant man är. I den rörelsen fungerar Haavisto numera som ett smycke. Man lägger en Haavisto-pins på sin FB-bild och gillar hans kampanjsida. Och så visar man åt alla att man inte har någonting emot homosexuella presidentkandidater.

Jag har hört flera säga att de röstar på Haavisto för att han är homosexuell och inte för att han skulle vara den bästa kandidaten. Att rösta på någon för att den är homosexuell är precis lika fånigt som att låta bli att rösta på någon för att den är homosexuell.

Pekka Haavistos popularitet kan nämligen knappast förklaras av att han har hållit brandtal och uppviglat väljarna under valdebatterna. För det har han inte. Han är den kanske beskedligaste kandidaten som nästan aldrig blir upprörd eller riktigt ivrig.


Pekka Haavisto har fått rollen som tolerantians kramdjur.

18.01.2012 kl. 17:14

Biaudet hävdar att IL:s kandidattest ljuger

Enligt Iltalehtis kandidattest är Eva Biaudet den av presidentkandidaterna som hårdast motsätter sig eutanasi. Nu hävdar ändå Biaudet att kandidattestet ljuger.

I Iltalehtis kandidattest finns påståendet "Jag godkänner eutanasi" och är man fullständigt av annan åsikt är ens åsikt 100 procent samstämmig med Eva Biaudets. Inte ens Timo "allt liv är heligt" Soini tar lika starkt avstånd från eutanasi. Procenten för Soini är 84.

Jag skrev om det här på Twitter i går och nu har Biaudet själv kommenterat med att "det är ett "tryckfels"misstag. Det borde ha korrigerats."

Biaudet påpekar också hur hon tagit ställning för eutanasi genom motioner. Och enligt HS:s kandidattest är hon dessutom den enda som entydigt tar ställning för eutanasi och tycker att lagen borde ändras.

Märkligt ändå att två kandidattest ger diametralt olika svar. Och att Iltalehti inte har korrigerat missen. Kanske det gäller att förhålla sig ännu mera skeptiskt till kandidattesten efter det här avslöjandet?


Enligt IL:s kandidattest motsätter sig Biaudet eutanasi å det skarpaste. Kandidattestet är ändå helt felaktigt, meddelar Biaudet.

16.01.2012 kl. 14:42

Är Niinistös kampanjarbetare livrädda?

Sauli Niinistös kampanjmaskineri verkar inte fungera som de övriga kandidaternas.

Gjorde i dag en grej om en enkät inför presidentvalet där jag bad kandidaternas kampanjarbetare att kommentera de färska siffrorna (enkäten är hemlig till och med måndag).

Rörde mig i centrum av Helsingfors och Pekka Haavistos, Paavo Lipponens och Eva Biaudets stödtrupper kommenterade glatt opinionsmätningen, men då jag steg in på Cafe Niinistö och bad om en kommentar blev det stopp. Ingen ville kommentera, utan man bad mig vänta på några medarbetare som var på väg till cafeet. Så jag väntade snällt med bandspelaren i högsta hugg. Efter en stund anlände medarbetarna som jag hade hänvisats till, men inte heller de ville kommentera.

En av dem ringde upp partikansliet och gav efter en lång väntan besked om att enbart partisekreterare Taru Tujunen får kommentera.

"Du kan ringa henne", sades det åt mig.

Jag undrar varför det var så svårt för dem att säga något. En teori är att kampanjmaskineriet är väldigt toppstyrt och att bara vissa får uttala sig. Kan det vara så? Och är det för att man är så rädd att någon ska försäga sig?

Niinistös stab är måhända livrädda att göra misstag och att stödet därmed skulle minska.

  
Månne Niinistö agerar i rollen som "den stränga fadern" för sina kampanjarbetare? (Fotot är från Niinistös FB-sida)

13.01.2012 kl. 19:53

Presidentkandidaterna slarvar med valfinansieringen

Bara på tre av presidentkandidaternas valannonser framgår det vem som har betalat annonsen.

Valfebers granskning av presidentkandidaternas utereklam och valannonser i tidningarna visar att största delen inte uppger vem som har betalat valreklamen. På de valaffischer som nu finns ute på stan framgår det bara på Sauli Niinistös, Paavo Väyrynens och Paavo Lipponens affisch vem som har betalat den.

Niinistös reklam betalas av föreningen "Uusi Presidentti rf", Väyrynens av Centern och Lipponens av SDP. Men vem som betalar Eva Biaudets, Pekka Haavistos, Paavo Arhinmäkis, Sari Essayahs och Timo Soinis reklam kan man som väljare bara gissa sig till.

I Essayahs valannons i Hbl (10.1.) framkommer ändå att KD har betalat annonsen. Däremot finns inga sådana uppgifter på valplakaten utomhus.

Ur Biaudets förhandsanmälning kan man givetvis gissa sig till vem som har betalt för annonserna, men det kunde gärna framgå direkt.

Enligt statens revisionsverk
hör det till att i samband med anmälningen av valfinansieringen uppge vem som har betalt för valreklamen. Det här för att väljarna ska känna till vilka bindningar en enskild kandidat har.


Väyrynen och Lipponen meddelar vem som har betalat för utereklamen. Det gör inte Soini.

12.01.2012 kl. 18:56

Så gick det i Svenska Yles valdebatt

Valfeber bedömer hur kandidaterna klarade sig i kvällens valdebatt på FST5.

Paavo Arhinmäki (VF):
Var rejält på hugget, i alla fall i inledningen. Gick rejält åt Soini gällande rasism och främlingsfientlighet. Dessvärre blev munhuggningen avbruten i förtid av debattledarna. Debatterade överbefälhavarrollen med Essayah men kändes som att de inte överhuvudtaget möttes då deras värderingar skiljde sig så mycket. Blev ingen riktig debatt.

Paavo Väyrynen (C): Sade åt Soini att han borde tåla kritik bättre, vilket kanske inte kändes helt trovärdigt för att komma från Väyrynen. Duellerade med Haavisto om eurokrisen men lät inte riktigt honom komma till tals.

Sauli Niinistö (Saml): Duellerade med Lipponen om extremhögern och kom med någar argument som verkade bita på Lipponen. Var lite osynlig och tog inte speciellt mycket ställning utan satt tryggt tillbakalutad och iakttog de andra.

Paavo Lipponen (SDP): Kom med några utläggningar i typisk Lipponen-stil och gick mot slutet åt Soini i eurofrågan, men fick inget riktigt svar av honom.

Pekka Haavisto (De Gröna): Nyanserade lite debatten om rasism och flyttade fokus från Soini. Mindre aggressiv än Arhinmäki och Biaudet. Pressade inte riktigt Väyrynen i duellen om euron, utan lät istället Väyrynen lägga ut texten om en återgång till marken.

Sari Essayah (KD): Tog delvis parti med Soini då inte heller hon hade märkt av ett fientligare debattklimat. Var långa stunder helt osynlig och Soini ryckte t.o.m. in och sade "låt Sari också säga nånting".

Eva Biaudet (SFP): Attackerade Soini gällande rasism och försvarspolitiken. Märktes att hon var på "hemmaplan" då debatten var på svenska. Duellerade med Soini om utrikespolitiken men klarade inte riktigt av att avbryta honom.

Timo Soini (Sannf): Var i skottgluggen i början då debatten kretsa kring rasism och Sannfinländarna. Biaudet och Arhinmäki gick åt honom och han verkade märkbart irriterad. Också på debattledaren Heidi Finnilä.

Och som bonus också några ord om debattledarna Jonas Jungar och Heidi Finnilä. De hade överlag en rätt hård och ifrågasättande stil vilket är ett stort plus, men de kunde ibland ha låtit kandidaterna tala till punkt, i synnerhet om kandidaterna helt klart hade något på hjärtat. Finnilä och Jungar kunde också ha tagit med alla kandidater i debatten i lite större utsträckning. Undrar också om Claes Anderssons piano-spel stal lite för mycket tid då debatten ändå bara var en och en halvtimme.

10.01.2012 kl. 21:56

Den här bloggen upprätthålls av mig, Christoffer Gröhn. Jag jobbar som journalist och är speciellt intresserad av politik. Tanken med bloggen är att granska politiker och media under presidentvalskampanjen. Själv är jag politiskt oberoende och stöder inget enskilt parti. E-post: christoffer.grohn@helsinki.fi (Bloggen skapades inför riksdagsvalet och har därför namnet val2011, trots att presidentvalet hålls 2012)

Senaste kommentarer

12.02, 15:20Sista inlägget någonsin av Toffe
10.02, 18:12Sista inlägget någonsin av Anna/Pimples
08.02, 06:46Sista inlägget någonsin av Toffe
07.02, 21:58Sista inlägget någonsin av oraklet.ratata.fi
07.02, 20:26Sista inlägget någonsin av Benjamin